سونوگرافی و کاربرد ها آن - هاى مديسين | آکادمی آموزش پزشکی

سونوگرافی و کاربرد ها آن

سونوگرافی

سونوگرافی یک روش تشخیصی در پزشکی می‌باشد که از امواج صوتی با فرکانس بالا که به آن اولتراسوند نیز می‌گویند که برای تهیه تصویر از ساختار بدن استفاده می شود. سونوگرافی از دستگاهی به نام مبدل برای ارسال امواج اولتراسوند روی پوست بدن و شنیدن صدای اکوی حاصله از آن استفاده می‌کند، سپس با استفاده از کامیپوتر امواج اولتراسوند را به تصویر تبدیل می‌کند. یک کارشناس آموزش دیده می‌تواند تصاویر و اندازه‌ها را بررسی نماید و ساختارهایی که در تصویر می‌بیند را مشخص نماید. سپس پزشک یا کارشناس مربوطه می‌تواند با کمک تصاویر هرگونه مشکلی را تشخیص دهد.

سونوگرافی

هدف از سونوگرافی

سونوگرافی در واقع یک تصویر زنده از آنچه که در داخل بدن در حال رخ دادن است تهیه می‌نماید و روشی مفید جهت ارزیابی اندازه، شکل و تراکم بافت‌های بدن است و به تشخیص دقیق کمک می‌کند. در واقع سونوگرافی یک روش عالی جهت مشاهده ناحیه شکم و تمام عضوهای داخل آن است بدون اینکه احتیاجی به باز کردن شکم باشد. سونوگرافی شکم معمولاً جهت موارد تشخیصی زیر به کار می‌رود:

  • بیماری‌های مربوط به کیسه صفرا مانند سنگ صفرا
  • بیماری‌های کلیه و سنگ کلیه
  • بیماري‌های کبدی
  • اپاندیس
  • کیست‌های تخمدان
  • حاملگی خارج از رحم
  • فیبروم رحم یا سایر بیماری های رحم

یکی از موارد رایج استفاده از سونوگرافی جهت مانیتور و بررسی وضعیت جنین و رحم مادر در طول بارداری می‌باشد. سونوگرافی همچنین برای ارزیابی غدد یا توده‌های سینه، بیماری‌های مفصلی و استخوانی، توده‌های بیضه و یا هدایت سوزن‌ها طی بیوپسی استفاده می‌شود.

مقالات دیگر: فشار خون در بارداری

سونوگرافی قادر است مسیر جریان خون یا مایعی که به سمت مبدل حرکت می‌کند یا از آن دور می‌شود را نیز تشخیص دهد. بافت‌ها و اعضای متراکم، فضاهای خالی و اعضایی که داخل آن‌ها گاز وجود دارد، امواج اولتراسوند را هدایت نمی‌کنند و بنابراین توسط دستگاه سونوگرافی قابل تشخیص نیستند. بعضی از دستگاه‌های تشخیصی عوارض جانبی زیادی در کنار مزایای قابل توجه خود دارند.

به طور مثال سی‌تی‌اسکن یا توموگرافی کامپیوتری بیمار را در معرض سطح قابل توجهی از تابش اشعه ایکس قرار می‌دهد یا دستگاه ام‌آرآی از یک میدان مغناطیسی قوی جهت گرفتن تصویر استفاده می‌کند اما در مورد دستگاه سونوگرافی این عوارض بسیار ناچیز می‌باشد بنابراین پزشکان در مرحله‌ی اول تشخیص در صورت امکان سونوگرافی را تجویز می‌کنند.

نکاتی که راجع به سونوگرافی و خطرات آن باید بدانید

سونوگرافی یک روش غیرتهاجمی جهت تصویربرداری می‌باشد که هیچ عارضه‌ی شناخته شده‌ای ندارد. به نظر می‌رسد امواج اولتراسوند بی‌ضرر باشند. بافت‌ها و اعضای بدن اگر به مدت طولانی در معرض امواج اولتراسوند قرار بگیرند ممکن است تحریک و دچار اختلال شوند اما کامپیوتر قادر است قدرت صدا را تعدیل نماید. همچنین تکنسین باتجربه با استفاده از تکنیک‌هایی زمان و زاویه‌ای که بافت‌ها در معرض امواج اولتراسوند هستند را کاهش دهد و سونوگرافی را به ایمن‌ترین روش تشخیص پزشکی تبدیل کند.

مقالات دیگر: تنگ کردن واژن

نکات مربوط به قبل از انجام سونوگرافی


با تکنسین و کارشناس مربوطه حتماً سوالات خود را مطرح نمایید تا اگر لازم است دستورالعمل خاصی را قبل از انجام سونوگرافی رعایت کنید نسبت به آن آگاه باشید. در شرایط اضطراری سونوگرافی بلافاصله انجام می‌شود اما در باقی موارد شاید لازم باشد از قبل ناشتا باشید. به طور مثال جهت سونوگرافی از شکم و مشاهده کیسه صفرا لازم است از 6 ساعت قبل هیچ ماده‌ی غذایی (خوراکی و آشامیدنی) مصرف نکنید، اما قبل از سونوگرافی  مثانه لازم است چندین لیوان آب مصرف نمایید.

برای انجام سونوگرافی لباسی بپوشید که قادر باشید به سادگی آن را دربیاورید، به طور مثال برای سونوگرافی از شکم شلواری بپوشید که بتوانید آن را در محدوده‌ی شکم پایین بیاورید و پیراهن و بلوز شما نیز باید به راحتی بالا برود، اگر این دستورالعمل را رعایت نمایید هم در زمان صرفه‌جویی خواهید کرد و هم خودتان احساس راحتی بیشتری خواهید داشت.

انجام سونوگرافی معمولاً به بیشتر از 30 دقیقه زمان نیاز ندارد. بعد از تهیه تصاویر، متخصص آن‌ها را بررسی می نماید تا اطمینان حاصل کند که احتیاجی به تکرار سونوگرافی وجود ندارد و سپس نظر خود را در مورد تصاویر تهیه شده طی یک گزارش برای پزشک شما ارئه خواهد کرد.

نکاتی که حین سونوگرافی باید رعایت شود

در بسیار از مواقع پیش از آنکه شما متوجه شوید سونوگرافی به پایان می‌رسد بنابراین جای هیچ‌گونه اضطراب و نگرانی وجود ندارد. دستگاه سونوگرافی دقیقاً کنار تختی شما قرار دارد. باید لباس خود را تا جایی که تکنسین از شما می‌خواهد بالا بیاورید تا محل مربوط به سونوگرافی در معرض دید قرار بگیرد.

پوست ناحیه‌ای که قرار است تحت سونوگرافی باشد با ژل پوشانده می‌شود، گاهی اوقات ممکن است ژل گرم باشد. سپس تکنسین مبدل را روی پوست شما حرکت می دهد، در بعضی نقاط ممکن است فشار کمی به پوست شما وارد شود که خیلی خفیف و جزئي می‌باشد. ممکن است کمی احساس ناراحتی داشته باشید اما هیچ دردی وجود نخواهد داشت. پس از انجام سونوگرافی دستمال برای پاک کردن ژل در اختیار شما قرار خواهد گرفت و سپس می‌توانید لباس‌های خود را بپوشید.

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
فشار خون بارداری

فشار خون در بارداری

زنان بارداری که قبل از بارداری فشار خون بالا دارند اگر از فشار خون بالا رنج می برید و قصد…

بیشتر بخوانید
تنگ کردن واژن

همه چیز درباره تنگ کردن واژن

داشتن واژن شل و گشاد امکان پذیر نیست زیرا واژن ها خاصیت کشسانی دارند و الاستیک هستند. امکان اینکه واژن…

بیشتر بخوانید
لابیاپلاستی

درباره لابیاپلاستی چه میدانید؟

در لابیاپلاستی چه اقداماتی انجام می شود؟ در طول جراحی لابیاپلاستی با توجه به علت انجام آن جراح شما اقدامات…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *